Fakulta práva

Upovedomenie z MŠVVŠ SR

Pred niekoľkými dňami obdržala Paneurópska vysoká školaMinisterstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej aj ako „ministerstvo“) upovedomenie, podľa ktorého považuje ministerstvo správne konanie vo veci pozastavenia práv PEVŠ na poskytovanie bakalárskeho a magisterského štúdia v odbore právo (z roku 2015), za uzavreté. Predmetný list sa vzťahuje na rozhodnutia vtedajšieho ministra školstva (2015), ktorý svojimi rozhodnutiami pozastavil právo PEVŠ prijímať študentov na štúdium práva. Paneurópska vysoká škola považovala tieto rozhodnutia od začiatku za nezákonné, a preto ich napadla žalobou na Krajskom súde v Bratislave. Za pravdu jej následne v priebehu konania dal nielen Krajský súd v Bratislave, ale na základe odvolania ministerstva, aj Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý nezákonnosť rozhodnutí ministra potvrdil.

Na základe podanej žaloby bolo vo veci vydané aj rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktorým došlo k odkladu vykonateľnosti rozhodnutí ministra. O odklade vykonateľnosti rozhodnutí ministra rozhodla na základe návrhu žalobcu – sudkyňa JUDr. Anna Peťovská, PhD., ktorej senátu táto vec napadla náhodným spôsobom (podateľňa – náhodný elektronický výber). Sudkyňa Peťovská v rámci preskúmania návrhu dospela k predbežnej opodstatnenosti návrhu žalobcu v kontexte namietanej nezákonnosti rozhodnutí ministra a s cieľom minimalizovať negatívne dopady, ktoré by tieto rozhodnutia mohli mať na žalobcu (PEVŠ), ale aj na uchádzačov o štúdium na tejto škole – rozhodla, že PEVŠ nie je podľa rozhodnutí ministra povinná postupovať do času, kým nebude rozhodnuté o žalobe vo veci samej (t.j. kým nebude príslušnými súdmi právoplatne rozhodnuté o tom, či žalobou napadnuté rozhodnutia sú alebo nie sú zákonné). Hoci bola JUDr. Peťovská, PhD. za toto svoje rozhodnutie kritizovaná, čas ukázal, že odklad vykonateľnosti rozhodnutí ministra sudkyňou Peťovskou bol opodstatnený a vecne správny, a to najmä vzhľadom na to, že tak Krajský súd v Bratislave, ako aj Najvyšší súd Slovenskej republiky (pomerom hlasov 3:0) vo svojich rozsudkoch potvrdili, že rozhodnutia ministra o pozastavení práv naozaj boli vydané v rozpore so zákonom.

Listom ministerstva o tom, že ministerstvo vo veci ďalej konať nebude, považuje PEVŠ správnoprávnu rovinu veci za uzavretú, a to tak, že rozhodnutia ministra, ktorými došlo k pozastaveniu jej práv a ktorými došlo k poškodeniu jej dobrého mena, boli nezákonné, čo vyplýva z rozsudkov Krajského súdu v Bratislave aj Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

<<< Späť