Blog

Na náš vzťah vplýva aj psychika

vztah

Lepšie povedané, na náš vzťah najviac vplýva psychika. To, ako sa cítite, čo prežívate, vaše očakávania od vzťahu, vaše správanie – to všetko vychádza z vašej psychiky. A keďže vzťah je tvorený minimálne dvoma ľuďmi, vstupuje doňho psychika ich oboch. Od čoho závisí, akú podobu bude mať vzťah medzi dvoma či viacerými ľuďmi? Čo všetko determinuje naše správanie k svojmu partnerovi?

Sternbergova trojuholníková teória lásky

Psychológ Robert J. Sternberg prišiel s teóriou lásky, ktorú tvoria tri zložky – preto sa jej tiež hovorí trojuholníková teória. Sternberg dospel k tomu, že láska je tvorená intimitou, vášňou a záväzkom. Tieto tri komponenty sú, samozrejme, v každom vzťahu v inom pomere. Taktiež platí, že aj v jednom a tom istom vzťahu nie sú pomery týchto troch zložiek pevne dané, ale môžu sa postupom času meniť v závislosti od toho, koľko času spolu partneri trávia, koľko problémov sa v ich vzťahu vyskytuje, ale najmä aký je ich psychický stav, ktorý na toto všetko vplýva. Vo vzťahoch zo začiatku dominuje vášeň, ktorá postupne klesá a prenecháva žezlo rastúcej intimite, vďaka ktorej sa dvaja ľudia snažia jeden druhého spoznávať a zaujímať sa o seba, zbližovať sa na psychickej úrovni. Posledná zložka – záväzok – sa dostáva do popredia až na záver, je tiež priamo úmerná s dĺžkou vzťahu a charakteristická je pre dlhodobý vzťah. V niektorých vzťahoch, samozrejme, nemusia byť prítomné všetky tri zložky, a na základe toho sa potom utvárajú rôzne druhy lásky. Romantická láska vzniká kombináciou vášne a intimity, fatálna láska zase kombináciou vášne a záväzku, no a priateľstvo zase spojením intimity a záväzku. A v neposlednom rade asi už nie je ani nutné spomenúť, že kombináciou všetkých troch zložiek vzniká úplná láska.

Vzťahová väzba vplýva na našu psychiku aj podobu vzťahov

Vzťahová väzba vzniká medzi matkou (príp. opatrovateľom) a dieťaťom už od narodenia dieťaťa. Teóriu vzťahovej väzby vytvorili psychológovia John BowlbyMary Ainsworth. Existuje niekoľko typov vzťahovej väzby: bezpečná vzťahová väzba, neistá vyhýbavá, neistá ambivalentná, a neistá dezorganizovaná vzťahová väzba. To, aký typ vzťahovej väzby máme, závisí od toho, ako sa k nám naša matka/opatrovateľ v ranom detstve (najmä prvé 3 roky života) správali, či boli naše potreby naplnené alebo nie a ako na ne reagovali. Pri bezpečnej vzťahovej väzbe dieťa zažíva bezpečie, istotu, rodič/opatrovateľ promptne a primerane reaguje na jeho potreby – či už fyziologické alebo emočné. Dieťa tak nadobúda pocit, že svet je bezpečné a dobré miesto. Pri ostatných typoch vzťahovej väzby nedochádza k tomuto uspokojeniu potrieb, ambivalentná vzťahová väzba je charakteristická dvojznačným postojom k rodičovi, kedy ho dieťa zároveň miluje a potrebuje, ale aj odmieta. Vyhýbavá vzťahová väzba sa vyznačuje stiahnutím do seba, uzatváraním pred rodičom a pred druhými ľuďmi. Dezorganizovaná väzba je najzávažnejším typom neistej vzťahovej väzby, vyskytuje sa najmä u týraných a zneužívaných detí. To, akú vzťahovú väzbu máme, vplýva na naše vzťahovanie sa aj k ďalším ľuďom v našom živote, nielen v detstve, ale aj v dospelosti a počas celého života, a určuje aj kvalitu a typ vzťahu, ktorý s druhým človekom vytvoríme. Na zistenie typu vzťahovej väzby existuje aj psychologický dotazník, ktorý vám pomôže zistiť, akú máte vzťahovú väzbu. Pokiaľ ste zistili, že máte typ neistej vzťahovej väzby, nezúfajte, dá sa to napraviť v psychoterapii.

Niektoré vzťahy psychické problémy neunesú

Ak má jeden z partnerov psychické problémy, teda jeho psychika je v istom zmysle rozhodená a cíti veľkú záťaž, v prípade, že je druhý partner psychicky v poriadku a je stabilný, vzťah to môže zvládnuť, možno dokonca posilniť. Pokiaľ sú však v psychickej nepohode obaja partneri, majú dosť čo robiť s tým, aby sa dokázali vysporiadať s vlastnými psychickými problémami, nie to ešte zvládnuť ďalšiu záťaž vo forme partnerových psychických problémov. Aj to je však možné a nie je vôbec vylúčené, že takéto vzťahy v určitých prípadoch fungujú. Vždy to záleží od toho, ako sú partneri psychicky odolní a aký pevný je ich vzťah. Tiež je rozdiel, keď sa takéto situácie udejú v krátkom vzťahu, ktorý ešte nemá pevné základy, a v dlhodobom vzťahu, ktorý už nejaké krízy a problémy prekonal.

Ak vás zaujíma párové poradenstvo a vzťahové témy, poďte študovať psychológiu na PEVŠ!

Ako študent psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa o vzťahoch a párovom poradenstve môžete dozvedieť viac na predmete Párové poradenstvo a terapia, ktorý je súčasťou predmetov v magisterskom stupni štúdia. Dozviete sa viac aj o teórii vzťahovej väzby a o ďalších aktuálnych poznatkoch z oblasti psychológie. Prihlášku na štúdium si môžete podať už teraz po kliknutí na tento odkaz.

 

<<< Späť