Blog

Náboženstvo ovplyvňuje aj našu psychiku. Ako na ňu vplýva?

Náboženstvo je asi také staré ako ľudstvo samo. Od počiatku civilizácie vznikali rôzne náboženstvá, ľudia vyznávali rôznych bohov, niektorí jedného, iní viacerých. Na základe toho, či človek vyznáva jedného alebo viacerých bohov sa náboženstvá delia na monoteistické a polyteistické. Samozrejme, nesmieme zabúdať na ľudí, ktorí v nijakého boha neveria, či dokonca popierajú, že nejaký boh je. Prečo je pre mnohých ľudí náboženstvo také dôležité a čo im do života dáva? Ako vplýva na ich psychiku a čo na to hovorí psychológia náboženstva?

Kresťanov je na Slovensku najviac

Na Slovensku je z náboženstiev najviac zastúpené práve kresťanstvo. Kresťanstvo je monoteistické náboženstvo, ktoré vyznáva jedného boha. Zo štatistických údajov však vyplýva, že počet kresťanov rokmi pomaly klesá. Ľudia postupne prechádzajú od tradičných cirkví k novším, prípadne sa stanú neveriacimi. Vplyv náboženstva v spoločnosti sa znižuje a populárnymi sa stávajú rôzne filozofie, ľudia veria na osud, na karmu, na zásahy z vesmíru, atď. Skôr ako náboženstvom, sa stávajú akýmsi životným štýlom, populárna je napríklad joga a mindfulness, teda sústredenie sa na prítomný okamih. Jedným z vysvetlení, prečo tomu tak je, je to, že tradičné náboženstvá dostatočne nereagujú na potreby súčasnej spoločnosti, resp. mladých ľudí – samozrejme, neplatí to na všetkých, ale na časť ľudí určite. Pochody proti potratom či presadzovanie zákazu antikoncepcie a predmanželského pohlavného styku sa už v dnešnej dobe považuje za zastarané. Niektorí ľudia to môžu považovať za porušovanie ľudských práv a slobody, či fanatizmus. Kresťanstvo však môže mať aj pozitívny vplyv na psychiku, ako aj iné náboženstvá, pokiaľ sa nejedná o dogmatizmus a odmietanie iných názorov a postojov.

Viera je pre ľudí bezpečným prístavom

Nie každý veriaci človek verí rovnako intenzívne, a taktiež jeden a ten istý človek neverí po celý život rovnako intenzívne, sila jeho viery sa môže časom meniť. Táto intenzita potom ovplyvňuje aj prežívanie človeka a jeho správanie. Existujú však aj ľudia, ktorí sa nesprávajú v súlade s tým, v čo veria a aké náboženstvo vyznávajú, to hovorí potom o ich nedostatku akejsi integrity. Veriaci ľudia však majú určité spoločné vlastnosti. Výskumy ukazujú, že je to práve svedomitosť, extraverzia a prívetivosť, čo týchto ľudí okrem rovnakého vierovyznania spája. Majú pozitívny vzťah k druhým ľuďom a sú orientovaní na pomoc druhým. Viera im poskytuje akýsi bezpečný prístav, ktorý je im k dispozícii, keď práve riešia nejaké životné problémy. Veria, že všetko, čo v živote prežívajú má nejaký zmysel a boh to tak pre niečo plánuje. To im potom môže pomôcť lepšie zvládnuť životné výzvy a nájsť v nich určitý zmysel. Kňazi tiež v istom zmysle plnia funkciu psychológov, za ktorými veriaci môžu prísť a vyrozprávať im svoje ťažkosti a „hriechy“, ktoré sú im prostredníctvom spovede potom odpustené a uľavia im tak od pocitov viny. Keď sa zbavia hriechu a budú žiť podľa božích prikázaní, budú bližšie k dosiahnutiu večnej spásy. To ich potom motivuje k tomu, aby sa k druhým ľuďom správali dobre a aby žili v súlade s tým, čo od nich vyžaduje ich náboženstvo.

Náboženstvo na psychiku môže v určitých prípadoch vplývať aj zle

Keď viera v určité náboženstvo už nadobúda extrémnu podobu, ide o dogmatizmus, ktorý súvisí s náboženským fundamentalizmom. Ten už možno považovať za nebezpečný a môže sa prejavovať ako terorizmus, radikalizácia, džihád, a podobne. Väčšina veriacich však našťastie nedosahuje tento nebezpečný extrém. V kresťanstve sa za takto nebezpečný dá považovať exorcizmus. Ľudia a kňazi bez znalosti psychológie si často zamieňali psychické poruchy za posadnutie diablom. Potom v rámci exorcizmu používali rôzne techniky, pomocou ktorých z ľudí vyháňali diabla, no tieto techniky už hraničili s mučením. Existuje prípad, kedy bola diagnóza autizmu u malého chlapca vnímaná ako prítomnosť diabla v jeho tele, a následkom exorcizmu potom tento chlapec zomrel.

Religiozita súvisí aj s vnímaním psychickej pohody

Medzi ďalšie vplyvy, ktoré môže mať náboženstvo na psychiku, patrí akýsi morálny kompas, ktorý človeku pomáha nasmerovať jeho správanie určitým smerom. Poskytuje mu určitý rebríček hodnôt, hovorí mu čo má robiť (konať dobro a pomáhať), a čo robiť nemá (nezabiješ, nepokradneš, nezosmilníš, a tak ďalej), takže mu nastavuje určité hranice. Pozitívne vplýva na well-being človeka, teda na jeho prežívanie psychickej pohody. Okrem iného prežívanie spirituality, niečoho, čo človeka presahuje, patrí medzi znaky zrelej osobnosti.

Naučte sa o psychológii náboženstva viac ako študent psychológie na PEVŠ!

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ponúka široké spektrum odborných informácií z tejto oblasti, dozviete sa viac o klinickej, školskej, pracovnej a organizačnej psychológii, pozitívnej psychológii či neuropsychológii a psychopatológii. Všetky tieto vedomosti a zručnosti, ktoré na PEVŠ získate, vám pomôžu v tom, aby ste sa mohli stať kvalitným psychológom. Prihlášku na štúdium si môžete podať po kliknutí sem.

<<< Späť