Blog

Dohoda o vine a treste ešte pred rozsudkom v kocke

Obsah konania o dohode o vine a treste

Konanie o dohode o vine a treste predstavuje jednu z možností odklonov od klasického priebehu trestného konania. Obsah tohto inštitútu spočíva v tom, že dochádza k uzavretiu efektívnej a  obojstranne výhodnej dohody o spôsobe ukončenia trestnej veci.

Dohodu o vine a treste uzatvárajú prokurátor a obvinený. Táto dohoda následne podlieha schváleniu súdu. Týmto konaním sa obvinený vzdáva práva na prerokovanie veci pred súdom na hlavnom pojednávaní a súd ukladá obvinenému trest  bez dokazovania viny. Dohodu o vine a treste možno uzavrieť pri akomkoľvek trestom čine.

Začatie konania o dohode o vine a treste

Postup prokurátora pri konaní o dohode o uznaní viny a prijatí trestu ustanovuje vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 619/2005 o podmienkach a postupe prokurátora pri konaní o dohode o uznaní viny a prijatí trestu (ďalej ako „vyhláška č. 619/2005“), ktorá upravuje pravidlá postupu prokurátora pri iniciovaní, prijatí podnetu obvineného a vedení vyjednávania o dohode o vine a treste.

Podľa § 2 vyhlášky č. 619/2005 sa dohodu o vine a treste rozumie „dohoda prokurátora a obvineného a v prípadoch ustanovených zákonom aj poškodeného alebo aj inej oprávnenej osoby o priznaní spáchania skutku, uznaní viny a prijatí trestu obvineným a prípadne aj o ďalších výrokoch.“

Dohoda o vine a treste umožňuje prokurátorovi ukončiť čo najviac trestných vecí v prípravnom konaní dohodou.

Začatie konania o dohode o vine a treste prichádza do úvahy, ak výsledky vyšetrovania dostatočne odôvodňujú záver, že skutok je trestným činom a spáchal ho obvinený – obvinený sa musí priznať k spáchaniu skutku, uznať svoju vinu a dôkazy musia nasvedčovať pravdivosti priznania obvineného.

Prokurátor môže začať konanie o dohode o vine a treste na podnet obvineného alebo bez podnetu. Prokurátor musí vyhodnotiť trestnú vec podľa zákonom stanovených kritérií.

Prokurátor pri zvažovaní vhodnosti konania o dohode o vine a treste a pri vyjednávaní dohody s obvineným berie do úvahy všetky relevantné skutočnosti, najmä

  • ochotu obvineného spolupracovať pri vyšetrovaní alebo skrátenom vyšetrovaní iných obvinených;
  • minulosť obvineného, najmä skoršie odsúdenie;
  • povahu a závažnosť trestného činu, ktorý je predmetom obvinenia;
  • prejavenú ľútosť a pocit viny obvineného, jeho ochotu dobrovoľne prevziať zodpovednosť za svoje konanie;
  • záujem na rýchlom a primeranom skončení trestnej veci;
  • pravdepodobnosť usvedčenia obvineného v súdnom konaní;
  • pravdepodobný dosah súdneho konania na svedkov;
  • pravdepodobný trest alebo iné dôsledky v prípade, že obvinený bude usvedčený v súdnom konaní;
  • verejný záujem, na základe ktorého by sa prípad mal prejednať v súdnom konaní na základe obžaloby podanej prokurátorom;
  • náklady súdneho konania vrátane nákladov na prípadné odvolacie konanie;
  • potrebu zabrániť oneskorenému skončeniu iných rozpracovaných trestných vecí;
  • dosah na právo poškodeného a ochotu obvineného nahradiť škodu, ktorú spôsobil trestným činom.

 Ako prebieha konanie o dohode o vine a treste?

Prokurátor nie je povinný začať konanie o dohode o vine a treste. Ak prokurátor neprijme podnet obvineného na začatie konania, písomne to oznámi obvinenému a rovnopis oznámenia založí do spisu. Na začatie konania o dohode o vine a treste nie je právny nárok. Obvinený nemá možnosť podať proti takémuto rozhodnutiu opravný prostriedok. Rozhodnutie o odmietnutí takéhoto konania má formu iba písomnej informácie pre obvineného.

V prípade ak prokurátor prijme záver, že sú splnené podmienky na konanie o dohode o vine a treste, písomne vyzve obvineného a ostatné oprávnené osoby vyjadriť sa k začatiu tohto konania. Obvinený nemusí súhlasiť so začatím konania o dohode o vine a treste. Ak  ide o mladistvého obvineného je potrebné vyžiadať aj súhlas zákonného zástupcu a obhajcu so zamýšľaným postupom. Po uplynutí lehoty určenej vo výzve prokurátor začne konanie o dohode o vine a treste alebo urobí iné zákonné opatrenie. Prokurátor zohľadňuje stanoviska obvineného a ostatných oprávnených osôb.

Na konanie o dohode o vine a treste prokurátor predvolá obvineného. Prokurátor upovedomí o čase a mieste konania aj obhajcu obvineného a poškodeného. Ak je obvinený v čase konania mladistvý nemožno dohodu uzavrieť bez súhlasu zákonného zástupcu mladistvého alebo jeho obhajcu. Pri vyjednávaní o druhu, výmere a spôsobe výkonu trestu sa prokurátor riadi ustanoveniami druhej hlavy prvej časti zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon.

Z trestu, ktorý by podľa úsudku prokurátora uložil súd za spáchaný trestný čin, môže ponúknuť obvinenému primerané zníženie výmeru trestu. Trest môže byť znížený až o jednu tretinu pod dolnú hranicu zákonom ustanovenej trestnej sadzby.

O priebehu konania o dohode o vine a treste vyhotoví prokurátor zápisnicu, ktorú založí do spisu. Priebeh konania o dohode o vine a treste môže byť zaznamenaný prostriedkami na vyhotovenie obrazového, zvukového alebo obrazovo-zvukového záznamu. O vyhotovovaní takéhoto záznamu prokurátor prítomné osoby upovedomí pred začatím úkonu.

Dohoda o vine a treste a návrh na jej schválenie

Podľa § 6 odsek 2 „Ak dôjde k dohode o vine, o treste a o ďalších výrokoch, podá prokurátor návrh na jej schválenie súdom. Ak nedôjde k dohode o treste alebo ak obvinený uzná vinu zo spáchania stíhaného skutku len sčasti, podá prokurátor obžalobu v zákonnom rozsahu.“

Podľa § 6 odsek 3 „Ak nedôjde k dohode o vine, urobí prokurátor o tom záznam v zápisnici a ďalej postupuje zákonným spôsobom.“

Dohoda o vine a treste obsahuje tieto náležitosti:

  • označenie účastníkov dohody, dátum, miesto a čas jej spísania;
  • opis skutku s uvedením miesta, času prípadne iných okolností, za ktorých k nemu došlo;
  • právnu kvalifikáciu trestného činu aj s uvedením príslušného ustanovenia Trestného zákona;
  • druh, výmeru a spôsob výkonu trestu;
  • rozsah a spôsob náhrady škody, ak bola trestným činom spôsobená;
  • ochranné opatrenie, ak prichádza do úvahy jeho uloženie.

Dohodu o vine a treste podpisuje  na znak súhlasu prokurátor, obvinený, obhajca a poškodený, ak úspešne uplatnil nárok na náhradu škody a zúčastnil sa konania. Dohoda o vine a treste následne podlieha schváleniu zo strany súdu a to formou rozsudku.

Konanie o dohode o vine a treste nekončí vždy dosiahnutím dohody

Konanie o dohode o vine a treste sa nekončí vždy dosiahnutím dohody, pričom v takom prípade podá prokurátor na obvineného obžalobu a urobí o tomto úkone v spise záznam.

V praxi môže nastať situácia, že obvinený v konaní o dohode o vine a treste uzná vinu zo spáchania skutku v celom rozsahu, za ktorý je stíhaný, ale nedôjde k dohode o druhu a výmere trestu.  V takomto prípade prokurátor podá obžalobu. Zároveň prokurátor požiada súd, aby vykonal hlavné pojednávanie a rozhodol o treste a ďalších výrokoch.

Ak v rámci konania o dohode obvinený uzná vinu len sčasti, prokurátor podá obžalobu. Súčasne požiada súd, aby vykonal hlavné pojednávanie v rozsahu, v ktorom obvinený spáchanie skutku nepriznal, a aby rozhodol o vine, treste a ďalších výrokoch.

<<< Späť