Blog

Najlepšie knihy o psychológii, ktoré vás inšpirujú

psychológia knihy

So psychológiou sa v živote stretávame každý deň. Prejavuje sa v tom ako sa cítime, ako sa správame, aké vzťahy vytvárame s druhými ľuďmi, pomáha nám lepšie porozumieť svetu a ľuďom okolo seba. Ak vás zaujíma psychológia a chceli by ste sa z tejto oblasti dozvedieť viac, nemusíte hneď študovať psychológiu na vysokej škole, stačí siahnuť po kvalitnej psychologickej literatúre. Tu je zopár kníh, ktoré nebudete chcieť odložiť z rúk:

Ludwig Eidelberg: Tvár pod maskou

Eidelberg bol psychoterapeutom, ktorý v tejto tenkej, no úžasnej knižke opisuje svoj pracovný týždeň. Jeho pracovný týždeň tvorilo niekoľko sedení s klientmi, ktorí k nemu pravidelne chodia na psychoterapiu, a podrobne opisuje celý priebeh jednotlivých sedení s nimi. Táto kniha sa číta ako detektívka, pretože na začiatku každého príbehu daného človeka, ktorý prichádza do terapie, je určitý problém, ktorý sa postupne v priebehu sedenia stále viac objasňuje. Postupom času sa teda čitateľ dozvedá, prečo sa u klienta vytvoril určitý symptóm, prečo sa klient správa určitým spôsobom a popisuje, ako sa s tým ďalej Eidelberg popasoval. Je to tenká, pútavá knižka, ktorú stihnete prečítať za jeden deň, pretože príbehy v nej sú zaujímavé a fascinujúce.

Irvin D. Yalom – Láska a jej kat

Knihy Irvina Yaloma sú vhodné aj pre laikov, ktorí zo psychológie nemajú takmer žiadne vedomosti. Kniha Láska a jej kat, rovnako ako aj niekoľko ďalších Yalomových kníh, je písaná beletrizovaným štýlom, takže v nej nenájdete veľa odborných pojmov ani zložitých teórií, práve naopak. Ako v predošlej knihe, aj tu sa jedná o niekoľko príbehov zo psychoterapeutických sedení s klientmi, autor tak dáva čitateľovi možnosť nahliadnuť do súkromia klientov, ich životov a najtajnejších prianí či zážitkov. Vďaka tomu môžeme hlbšie spoznať povahu človeka, hĺbku jeho duše, jeho jedinečnosť a naopak, čo má s druhými ľuďmi spoločné.

Johnson & Murray: Bláznivá láska

Ako to vo vzťahoch často býva, spočiatku svojho partnera vnímame ako bezchybného, náš vzťah ako bezproblémový a úžasný. Časom si však začneme všímať určité neobvyklé správanie a návyky toho druhého, ktoré môžu mať charakter vážnych osobnostných problémov. Autori v tejto knihe popisujú jednotlivé poruchy osobnosti a ako sa ľudia s poruchami osobnosti správajú v partnerských vzťahoch. Táto kniha vám tak môže pomôcť vyhnúť sa osobám, ktoré majú problémovú osobnosť a upriamiť pozornosť na určité vlastnosti, ktoré majú ľudia s konkrétnymi poruchami osobnosti spoločné. Môžete tak predísť zraneniam vo vzťahu a hľadať si zdravého partnera bez väčších osobnostných problémov.

Rolf Dobelli: Umenie jasného myslenia

Autor sa v knihe Umenie jasného myslenia venuje 52 omylom v našom uvažovaní, ktoré pre nás môžu mať často deštruktívne dôsledky. Ak si začneme uvedomovať tieto omyly, môžeme tak predchádzať viacerým chybám vo svojom uvažovaní. Táto kniha je písaná veľmi pútavým spôsobom, kedy autor popisuje závery z viacerých výskumov a vysvetľuje, prečo robíme určité veci a prečo rozmýšľame tak, ako rozmýšľame. Kniha je určená pre ľudí so záujmom o psychológiu, manažment, podnikanie, ale tiež každému, kto chce prísť na koreň rôznym zastaraným myšlienkovým pochodom a sebaklamom, a následne sa tak môže vyhnúť snahe druhého človeka o to, aby ho určitým spôsobom oklamal.

Sigmund Freud: Psychopatológia každodenného života

O tejto knihe počul asi každý, kto počul o Sigmundovi Freudovi. Okrem jeho knihy Výklad snov je táto kniha asi jeho najznámejším dielom, ktoré je rozšírené aj v laickej verejnosti. V knihe vysvetľuje pojmy ako chybný úkon a prerieknutie, a že naše nevedomie má oveľa väčšiu silu než akú mu veľakrát prisudzujeme. To, čo povieme alebo urobíme nie je len akási náhoda, ale má to svoju príčinu, ktorá nám nemusí byť vždy známa. Zaujímavá kniha, ktorá čitateľovi ponúka náhľad do psychoanalýzy a do psychopatológie, s ktorou sa stretávame v každodennom živote.

Ján Štrasser: Rozhovory s Jozefom Haštom

Jozef Hašto je jeden z najznámejších psychiatrov a psychoterapeutov na Slovensku, venuje sa najmä témam vzťahová väzba a trauma, patrí medzi zakladateľov EMDR psychoterapie na Slovensku a v Bratislave má svoju súkromnú psychiatrickú a psychoterapeutickú prax. Zároveň sa venuje prednášaniu, tvorbe seminárov a kurzov, a aj svojmu vydavateľstvu  – Vydavateľstvo-F, kde nájdete mnoho kvalitných odborných kníh z oblasti psychiatrie, psychológie a psychoterapie. V tejto inšpiratívnej knihe sa Ján Štrasser s pánom profesorom Haštom rozpráva o témach zo psychológie a psychiatrie, ale tiež nám ponúka možnosť nahliadnuť do života známeho psychiatra, jeho detstva a skúseností z praxe.

Carol S. Dweck: Nastavenie mysle

Podstatou tejto knihy je autorkine vnímanie nastavenia mysle, ktoré podľa nej môže byť buď fixné alebo nastavené na rast. Mnohokrát sú ľudia presvedčení o tom, že IQ človeka je nemenné, že dievčatám nejde matematika a chlapci sú zase menej zdatní v učení sa jazykov. Autorka vyvracia tieto omyly a upozorňuje na to, že naše IQ sa môže zvyšovať a že človek sa dokáže naučiť všetko, čo chce, pokiaľ je jeho myseľ nastavená na rast. Píše aj o tom, ako človek môže posilňovať svoje nastavenie mysle na rast a aké pozitívne dôsledky to má na jeho život.

Chceš sa o psychológii dozvedieť viac? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Niekedy odborné knihy nestačia na to, aby človek nadobudol všetky zručnosti a kompetencie k tomu aby sa stal psychológom, teda odborníkom na duševné zdravie človeka. Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ti poskytne mnoho súčasných odborných poznatkov z tejto oblasti, zručností potrebných k vykonávaniu tohto povolania a pripraví ťa do praxe. Podaj si prihlášku na štúdium už teraz, stačí kliknúť na tento odkaz.

<<< Späť