Blog

Vplyv zvýšených cien energií a tepla na podniky – ako ho eliminovať

ceny energií

Ako sme si mohli všimnúť ceny energií začali v poslednej dobe rásť rýchlim tempom, čomu sa nevyhnú ani domácnosti ani firmy. Či už malé alebo veľké podniky nikto si nie je istý ako nárast cien zvládne. V niektorých prípadoch sa jednalo až o šesť násobné zvýšenie ceny elektrickej energie, ako vyjadrili svoju skúsenosť podnikatelia na sociálnych sieťach.

Energetická kríza zasiahla celú EÚ, nie len Slovensko

V druhej polovici 2021 Európa zaznamenala výrazný nárast vo veľkoobchodných cenách energií v rámci EÚ. Hlavným faktorom bol výrazný nárast globálneho dopytu po energii, ku ktorému došlo po pandémií COVID-19. V dôsledku toho sa ponuka energie stala obmedzenou, pričom jedným z dôsledkov bol nižší objem dovozu skvapalneného plynu do Európy. Túto situáciu ďalej zhoršilo niekoľko faktorov, ako napríklad predĺžená vykurovacia sezóna 2020-2021 a nepriaznivé poveternostné podmienky pre výrobu energie z obnoviteľných zdrojov. Okrem toho sa v Európskom systéme pre obchodovanie s emisiami (ETS) zvýšila cena uhlíka, čo tiež prispelo k náročnej situácií na trhu aj keď v menšej miere. (1)

Energetická kríza po vypuknutí vojny na Ukrajine

Situácia sa však ešte viac vyostrila v roku 2022 po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu a pokúsilo sa využiť energiu ako politickú zbraň. Následne ceny plynu a elektriny stúpli na rekordnú úroveň, čo ešte viac zhoršilo už aj tak zložité podmienky na trhu. Európska komisia na to reagovala návrhom niekoľkých opatrení a krokov ktoré boli zamerané na riešenie tejto problematiky, zníženie závislosti EÚ od ruských fosílnych palív a pomoc krajinám a občanom EÚ vyrovnať sa s rastúcimi cenami. (1)

Opatrenia, ktoré EÚ podstúpila

Európska komisia vydala 13. októbra 2021 oznámenie s názvom „Boj proti zvyšovaniu cien energie: súbor nástrojov na opatrenia a podporu“ v tomto dokumente sa uvádzajú krátkodobé a strednodobé opatrenia, ktoré môžu krajiny EÚ uskutočniť v rámci existujúceho legislatívneho rámca. Navrhujú sa v ňom ďalšie potenciálne riešenia, ktoré môže Európska komisia zvážiť.(1) Medzi opatrenia ktoré toto oznámenie obsahuje patria napríklad, cenové stopy, dočasné daňové úľavy, podpora obnoviteľných zdrojov energie a zvýšenie prepojenia medzi členskými štátmi s cieľom uľahčiť výmenu energie. V dokumente sa taktiež nachádzajú návrhy na opatrenia, ako napríklad úprava daňových politík a programov sociálnej pomoci, aby sa zmiernil vplyv rastúcich cien energii na zraniteľné domácnosti. Oznámenie celkovo poskytuje komplexný rámec pre krajiny EÚ na prijatie opatrení a vzájomnú podporu pri riešení problému rastúcich cien energie. Zdôrazňuje sa v ňom význam prijatia koordinovaného prístupu na zabezpečenie účinnosti týchto iniciatív a ich vplyvu na občanov a podniky v celej EÚ. (2)

Odpoveď úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO)

„podnikateľské subjekty mimo regulovaného segmentu trhu s elektrinou a trhu s plynom, ktoré majú ceny zmluvne dohodnuté a ktoré kopírujú aktuálne veľkoobchodné ceny energií znášajú nepriaznivú súčasnú situáciu na trhu v plnom rozsahu, platby za dodávku energií im stúpli aj niekoľkonásobne. Najhoršie sú na tom tí podnikatelia, ktorí nestihli uzavrieť zmluvu s fixnou cenou do konca roka 2021, resp. im aktuálna zmluva končí v tomto období. Vzhľadom na nízku likviditu na veľkoobchodnom trhu im dodávateľ dokáže zabezpečovať nákup komodity prakticky len na spotovom trhu, čoho dôsledkom je, že sú vystavení najextrémnejším cenám, ktoré sa navyše v priebehu čase veľmi dynamicky menia.“ Toto je priama odpoveď od URSO ktorú poskytli na otázku ohľadom situácie podnikateľov a či sa tomuto extrému môžu vyhnúť.(3)

Ako môžu podniky znížiť dopad zvýšených cien energií na svoju ekonomickú rentabilitu?

Samotné podniky majú v rukách tiež niekoľko nástrojov, pomocou ktorých môžu znížiť negatívny vplyv vysokých cien energií, tepla, ale aj pohonných hmôt. Množstvo z týchto ciest si však vyžaduje ďalšie investície. Keďže nie je vhodné, aby zamestnanci firmy pracovali v nedostatočne vykurovaných priestoroch alebo len s polovičným osvetlením, cestou môže byť investícia do znižovania spotreby. Staré osvetlenie je možné vymeniť za moderné LED varianty. Pri výmene osvetlenia v obrovskom podniku vrátane exteriérových svietidiel pre parkoviská však môže ísť o investíciu v stovkách tisíc eur. Čím väčšie množstvo svietidiel sa však nahradí za úspornejšie, tým viac peňazí mesačne podnik ušetrí na elektrickej energii. Podobne je to napríklad aj so zateplením vykurovaných priestorov, prípadne s investíciou do tepelného čerpadla, fotovoltických panelov či veternej elektrárne. Návratnosť týchto riešení bola krátka už pri nízkych cenách energií, pri ich nárazovom zvyšovaní sa môže návratnosť ľahko skrátiť zo 6-10 rokov napríklad na 2-4. Aj po stabilizácii cien energií bude však podnik stále šetriť vďaka technológiám, do ktorých investoval v priebehu krízy. 

Vysoké ceny pohonných hmôt

Pri cenách pohonných hmôt však riešenie nie je také jednoznačné. Podniky sú vo väčšine prípadov nutné pretaviť vyššie náklady na dopravu do cien svojich tovarov a služieb. O to dôležitejšie je však hľadať alternatívne cesty pre cenách energií a tepla. Ak by aj na zvýšenie cien týchto komodít podniky reagovali len zdražovaním svojich produktov, vysoko pravdepodobne by prišli o zákazníkov, ktorí sú tiež v dôsledku krízy nútení hľadať lacnejšie alternatívy alebo niektoré produkty a služby nenakupovať vôbec.

Chcete sa o cenách energií a ich vývoji dozvedieť viac?

Ak vás táto téma zaujala, vyberte si niektorý z atraktívnych študijných programov na Fakulte ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy. Pošlite si online prihlášku a získajte teoretické aj praktické znalosti aj v ďalších dôležitých ekonomických témach a poraďte si s komplikáciami spôsobenými zvýšenými cenami za energie.

Zdroje:

(1)https://energy.ec.europa.eu/topics/markets-and-consumers/action-and-measures-energy-prices_en

(2)https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2021:660:FIN&qid=1634215984101

(3)https://www.urso.gov.sk/vysoke-ceny-energii-vy-sa-pytate-urso-odpoveda/

<<< Späť