Blog

Ako prebieha bežný súd v občianskom spore?

ako prebieha súd

Súdy nemusia vždy prebiehať tak, ako vidíme v rôznych televíznych programoch či seriáloch.

Laická verejnosť žije v presvedčení, že súd rovná sa sudcovia a verejné pojednávania a súd len rozhoduje o vine a treste za trestné činy. Tento vžitý predsudok nemožno nikomu zazlievať, vychádza zo súdneho systému, ktorý tu bol pred mnohými rokmi a obrazu, ktorý vytvárajú rôzne médiá.

Ako prebieha súd?  Súdy, či už okresné alebo krajské, môžu rozhodovať množstvo sporov bez toho, aby sa sporové strany, teda žalobca a žalovaný stretli tvárou v tvár.

Zásadný prelomom, ktorý postrehol málokto je skutočnosť, že sudcovia už nie sú na súdoch jediní, ktorým môže váš spor ostať na stole, a ktorí ho musia vyriešiť a rozhodnúť. Na súdoch pôsobia aj niekoľko rokov vyšší súdni úradníci.

Zavedením funkcie vyššieho súdneho úradníka v roku 2002 zákonom č. 425/2002 Z. z. sa začali konania na súdoch reálne hýbať. Obchodný register začal fungovať ako štandardná európska inštitúcia a prvostupňovým súdom konanie trvalo podstatne kratšie. Dnes platobné rozkazy vydávajú ľudia, ktorí majú právnické vzdelanie a nie stredoškolsky vzdelaní zamestnanci z rôznych odborov.

Aký je priebeh súdu pre zúčastnené strany?

Civilné súdne konanie je spôsobom riešenia sporov medzi dvomi alebo viacerými osobami.
V trestnom konaní treba dokazovať najmä, či sa skutok stal, a či má tento skutok znaky trestného činu, kto tento skutok spáchal. To je asi ten základný rozdiel medzi civilným a trestným konaním.

Zúčastnené strany majú v konaní rovné postavenie spočívajúce v rovnakej miere možností uplatňovať prostriedky procesného útoku a prostriedky procesnej obrany okrem prípadu, ak povaha prejednávanej veci vyžaduje zvýšenú ochranu strany sporu s cieľom vyvažovať prirodzene nerovnovážne postavenie strán sporu. Základnou povinnosťou súdu je viesť strany sporu k zmierlivému vyriešeniu sporu.

V civilnom súdnom konaní súdy prejednávajú a rozhodujú súkromnoprávne spory ako aj  iné súkromnoprávne veci, ak ich podľa zákona neprejednávajú a nerozhodujú iné orgány. Civilné súdne konanie je jednou zo záruk zákonnosti a zároveň slúži na jej upevňovanie a rozvíjanie. Každý má právo domáhať sa na súde ochrany práva, ktoré bolo ohrozené alebo porušené.

Súdne konanie v civilných veciach upravuje Civilný sporový poriadok a Civilný mimosporový poriadok v platnom znení. V daných zákonoch je upravený postup súdu a strán/účastníkov v civilnom súdnom konaní.

Ako prebieha súd v civilnom súdnom konaní?

Súdne konanie sa zásadne začína na návrh strany sporu. Jeho predmet konania určujú strany sporu postupom ustanoveným zákonom. Podanie je úkon určený súdu a posudzuje podľa jeho obsahu. Podanie možno urobiť písomne, a to v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe. Hmotnoprávny úkon strany je voči súdu účinný okamihom doručenia. Voči ostatným subjektom je účinný od okamihu, keď sa o ňom v konaní dozvedeli.

Spory vyplývajúce z ohrozenia alebo porušenia subjektívnych práv prejednáva a rozhoduje nezávislý a nestranný súd. Ak taká právomoc nie je zákonom zverená inému orgánu. Ochrana ohrozených alebo porušených práv a právom chránených záujmov musí byť spravodlivá a účinná tak, aby bol naplnený princíp právnej istoty.

 

<<< Späť