Blog

Personálny manažment je podstatný pre rozvoj firmy

personalny manazment

Personálny manažment alebo HR (human resources) management je v poslednom desaťročí jednou z najvyhľadávanejších odborností vo svete podnikania. Konatelia firiem už dávno pochopili, že keď chcú naplno riadiť firmu, potrebujú skúseného človeka, ktorý sa postará o riadenie celého personálu (ďalšieho pre riadenie financií atď). Čo všetko musíte ovládať taký dobrý HR manažér?

Čo je personálny manažment?

Hlavnou náplňou personálneho manažmentu je práca s ľuďmi. HR manažér musí mať naozaj široké spektrum znalostí zo psychológie a medziľudských vzťahov. Práve štúdium psychológie je skvelým predpokladom pre budúce zamestnanie na pozícii manažéra ľudských zdrojov, a to hlavne v prípade, kedy je v HR teame viac ľudí. Psychológia sa hodí najmä pri riešení konfliktov.

Formy personálneho manažmentu

Personalistika má rôzne formy. Tieto formy si preberiete aj na bakalárskom stupni štúdia na Fakulte ekonómie a podnikania v odbore ekonomika a manažment podnikania. Personalista musí okrem riešenia konfliktov vedieť aj vybrať vhodného kandidáta na danú pozíciu, zabezpečiť ďalšie vzdelávanie zamestnancov, a v niektorých prípadoch rieši dokonca aj mzdové ohodnotenie spolu s ekonomickým úsekom.

Výber vhodného kandidáta na pozíciu

Napísanie inzerátu na voľnú pracovnú pozíciu je umenie samo o sebe. Nasleduje komunikácia s uchádzačmi a pozvanie vybraných na pohovor, pridelenie nejakého zadania na spracovanie, užší výber kandidátov či dohodnutie mzdy a ďalšieho kariérneho rastu s vybraným kandidátom. Okrem toho personalista rieši aj to, či aktuálni zamestnanci majú vhodné podmienky, vykonávajú svoju funkciu správne, či je ich čas dobre využitý alebo naopak nemajú príliš veľa povinností a podobne.

Riešenie konfliktov a podnetov na pracovisku

Na pracovisku môže vzniknúť celá paleta konfliktov. Vo vzťahu zamestnanec-zamestnanec, nadriadený-podriadený, majiteľ-zamestnanec, ale v školstve napríklad aj učiteľ-dieťa, dieťa-dieťa, rodič-učiteľ, rodič-iný rodič a podobne. Úlohou HR oddelenia je takýmto konfliktom predchádzať a v prípade ich vzniku ich bezpečne a pokojne vyriešiť.

Vzdelávanie zamestnancov

V neposlednom rade máme v moderných firmách trend neustáleho vzdelávania zamestnancov, ktorý sa snažia nasledovať všetci úspešní personálni manažéri. Výber správnych kurzov, dohliadanie na ich absolvovanie, ale aj následné odmenenie zamestnancov či dokonca motivácia formou ďalších firemných benefitov je niečo, s čím si musí každý HR manažér hravo poradiť.

<<< Späť