Blog

Psychológia farieb má vplyv na náš výber a mentálnu pohodu

psychológia farieb

Rôzne farby majú tiež rôzne vlastnosti. Niektoré majú moc upokojiť nás, iné zase zvyšovať mieru našej kreativity či energie, a výrazne sa podieľajú na našej mentálnej pohode či nepohode. Psychológiou farieb sa zaoberajú psychológovia z oblasti marketingu, využitie má tiež v pracovnej psychológii, no dôležitá je aj pre umelcov a dizajnérov.

Vnímanie farieb je do veľkej miery subjektívne

To, ako vnímame určité farby je jednak dosť subjektívne, a jednak je to tiež podmienené kultúrou, v ktorej sme vyrastali a ktorá nás obklopuje. Mnohé kultúry napríklad vnímajú bielu farbu ako farbu čistoty a nevinnosti, no vo východných krajinách je považovaná za symbol smútku.

Výber správnej farby je dôležitý pre interiérové priestory

Ak si zariaďujete bývanie, mali by ste zvážiť aj výber farieb, ktorými plánujete vymaľovať steny, rovnako aj farby, do ktorých bude ladený celý váš interiér. Firmy, školy či fitness centrá rovnako prispôsobujú farby miestností tomu, aké činnosti sa v nich budú vykonávať. 

Farby nás ovplyvňujú aj vo výbere produktov

Každá značka chce spotrebiteľa zaujať hneď na prvý pohľad a vďaka farbe v náš môžu produkty vyvolať emócie či komunikovať svoj význam. Značky s produktami zameranými na zdravú výživu väčšinou zvolia zelenú farbu svojho loga, značky spojené s jedlom využívajú zase červenú farbu, a podobne.

Agresivita nosí červenú

Červená je napríklad farba, ktorá povzbudzuje chuť do jedla, zvyšuje v nás príliv energie, môže však vyvolávať aj impulzívnosť a agresivitu. Najsilnejšie vplýva na náš emočný stav, využíva sa aj pri výstrahách a upozorneniach, pretože silno púta pozornosť. Vhodná je napríklad do jedálne a nájdete ju často aj vo fast-foodových reťazcoch.

 

čerešne

 

Modrá a zelená farba pozitívne vplývajú na našu mentálnu pohodu

Ak túžite po ukľudnení a pocite bezpečia, v ktorom sa dokážete uvoľniť a oddýchnuť si, modrá je vhodnou farbou pre vás. Jedná sa o chladnejšiu farbu, takže aj vďaka tomu je vhodná napríklad do spálne alebo miestnosti, ktorá bude venovaná odpočinku. Rovnako vhodná je tiež zelená farba, ktorá je upokojujúca a harmonizujúca. Ak si netrúfate zrovna na zelené steny v miestnosti, svoj účel splnia aj zelené bytové rastlinky.

 

interier

 

Výberom neutrálnych farieb nič nepokazíte

Farby ako sú čierna, biela, hnedá alebo sivá sú skvelé v tom, že sa dajú jednoducho nakombinovať s odvážnejšími farbami, sú nadčasové a nie sú rušivé, pôsobia elegantným dojmom.

Vďaka psychológii farieb vieme tiež zlepšiť výkon zamestnancov

Áno, presne tak. Výskumy ukazujú, že určité farby vedia ľudí aktivizovať, iné zase zvyšovať pocit mentálnej pohody alebo zvyšovať pozornosť. Farby teda môžeme voliť podľa toho, či chceme určitých ľudí podnietiť k väčšiemu výkonu, alebo chceme danú miestnosť venovať odpočinku, kde si môžu zamestnanci cez pauzu oddýchnuť. Vlastnosti farieb už teda poznáte, výber tej správnej ostáva len na vás.

Zaujíma vás psychológia farieb? Ako absolvent štúdia psychológie u nás získate komplexné vedomosti, ktoré môžete pretaviť do praxe. Online prihlášku nájdete na tomto odkaze.

 

<<< Späť