Blog

Tváre a poznávacie prvky moderného výtvarného umenia

moderné výtvarné umenie

„Napodobňovanie skutočnosti.“ Je hlavná myšlienka umenia. Alebo?

Pod moderným umením rozumieme z pravidla diela od druhej polovice 19. až do začiatku 20. storočia. Obdobím najväčších technologických pokrokov a historických udalostí, ktoré formovali nasledujúce storočie vo všetkých oblastiach života a bytia.

Odklonili sme sa od tradičného akademického umenia a začali sme formovať na tú dobu, radikálne a nové formy, z ktorých vznikli rôzne avantgardné žánre zachytávajúce dobu okolo dvoch svetových vojen a pod vplyvom spoločnosti sa prispôsobovali, vznikali a zanikali. Tak, ako Guernica od Pabla Picassa, kubistické dielo, má v mnohom ďaleko od napríklad Suprematistickej kompozície od Kazimira Malevicha, obe slobodne odrážajú a reagujú na technologické, vedecké a spoločenské vplyvy počas ich vzniku.

Na moderné umenie nadviazalo postmoderné umenie. Rozvíjajúce na všetkých minulých umeniach a rozpínajúce sa do každej sféry. Má však, ako každá éra svoje charakteristické prvky a formy.

1.     Experimentovanie s formou a štýlom:

Moderné umenie vzniká a rozvíja sa na základe experimentu. Či už sa jedná o pixelarty vyklikané na prvých komerčných počítačoch, alebo umelca s deravým kýbľom farby zavesením vo vzduchu a točiacim sa plátnom pod ním. Umelci často odmietajú tradičné umelecké konvencie a hľadajú nové spôsoby vyjadrovania a prezentácie svojich myšlienok. Často spájajú rôzne prvky do jedného celku – syntetizujú a vznikajú nové diela. Diela vytvorené z prvkov a námetov z konkrétneho žánru môžeme nazvať, že sú istou formou diela toho obdobia s príponou „neo-“ znamenajúcou nové, napríklad neoklasické/neogotické…, alebo „post-“ znamenajúce po napríklad postmoderné/post-punkové…

2.     Abstrakcia a symbolika:

V dnešnej dobe je, alebo má skoro každé dielo odkaz na iné dielo. Za každým symbolom, pohybom štetca, alebo pixelom na obrazovke je referencia. Takéto formy odkazov môžu byť od priam jasných – na hranici s kopírovaním, po skoro nepostrehnuteľné. Takisto sa začal používať aj pojem „easter-egg“, do prekladu teda veľkonočné vajíčko, čo síce so sviatkom ani vajíčkom nemá nič spoločné. Ale pomenováva, keď autor do svojho diela dal jasnú referenciu na niečo. Z pravidla sa easter-eggy považujú za znak úcty ku referencií a aj ako malé potešenia a prekvapenia pre všímavých a sčítaných divákov.

3.     Koláže a montáže:

Koláž nie je v umení nový koncept. Avšak moderná doba priniesla revolúciu aj to tejto základnej techniky. Výtvarníci využívajú koláže a montáže na vytváranie nových vizuálnych kompozícií cez kombináciu rôznych materiálov, textúr a obrázkov. Pri kolážach je potrebné ešte vyzdvihnúť prínosy technológie aj z digitálneho spektra. S komerčne dostupnými programami, ako je Adobe Photoshop a s prístupom na internet, môže dnes každý umelec vytvárať koláže nepredstaviteľné ešte pred pár desiatkami rokov.

4.     Grafický dizajn a digitálne umenie:

Už spomenuté rôzne varianty digitálneho umenia, ako pixelart, alebo montáže, grafický dizajn je najširší a najrýchlejšie sa vyvíjajúci spôsob umenia vôbec. Práve v digitálnom priestore sa dajú uskutočniť najväčšie experimenty bez prohibitívnych súm, alebo nedostatku materiálov. Samozrejme, ako so všetkým, rôzne spektrá digitálneho umenia zažívajú rôzne vlny kritiky od liberalizácie umenia a jeho následnej degradácie, po používania malieb, ako istú formu peňazí, alebo v centre rôznych podvodov. Ďalší a posledný kriticizmus, ktorý spomeniem spojený s digitálnym umením je časté  kradnutie diel od autorov a používanie ich bez uvedenia autorstva, alebo súhlasu. Presne tento problém sa stal oveľa vážnejším so zverejnením rôznych dostupných AI nástrojov, ktoré sú učené na širokom spektre diel, vďaka čomu dokážu verne napodobňovať reálnych autorov.

Na záver vám predstavím niekoľko významných autorov umenia minulého storočia, od ktorých dodnes mnohý umelci stále čerpajú inšpirácie. Ich diela a celoživotná práca mali svetový význam:

Pablo Picasso

Picasso bol jedným z najznámejších moderných umelcov. Jeho práce v oblasti kubizmu a abstrakcie mali veľký vplyv na vývoj moderného umenia.

Frida Kahlo

Kahlo je známa svojimi autoportrétmi, ktoré vyjadrujú jej bolesť, silu a identitu za pomoci odvážnych a výrazných farieb. Je jednou z najvýznamnejších ženských výtvarných umelkýň a mexických autorov, ktorý pomohli Mexiko presadiť a zviditeľniť na svetovej úrovni.

Andy Warhol

Warhola predstavovať myslím ani nemusím. Ikona pop-artu, umelec ktorého diela poznáme a inšpirujú už generácie umelcov. Najznámejšie sú samozrejme jeho reprodukcie celebrít, či konzervová polievka Campbell’s. Warholove diela sa stali ikonickými symbolmi moderného umenia.

Jackson Pollock

Pollock bol významným predstaviteľom abstraktného expresionizmu. Jeho tvorba je jedna z najimaginatívnejších svojej doby. Jeho dripping technika, kde farbu nanášal striekaním na plátno odráža energiu a spontánnosť moderného umenia.

Yayoi Kusama

Kusama je pre mnohých možno menej známa umelkyňa vo laickom ponímaní. Avšak je svetoznáma umelka preslávená jej svojimi inštaláciami a obrazmi, ktoré sa zaoberajú motívmi nekonečna a kompexity. Jedny z jej renomovných prác sú Obliteration Room a Infinity Mirror Room—Phalli’s Field.

Chceš posúvať hranice moderného umenia? Poď študovať na masmediálnu fakultu PEVŠ!

Na Paneurópskej vysokej škole ti ponúkame možnosť študovať široké spektrum štúdia od psychológie, ekonómie, práva, informatiky a masmédií. Študujeme nielen s hlavou ponorenou v učebniciach nad históriou umenia a dizajnu. Ale hlavne prakticky! V ateliéroch s možnosťou experimentovať a cibriť si vlastné zručnosti. Moderné výtvarné umenie je dynamické – neustále sa meniace. Vyjadruje náladu, postoje a otázky svojej doby. Prezentuje umeleckú slobodu a inováciu, čím dáva divákom možnosť objavovať nové a originálne formy umeleckého vyjadrenia. My na odbore dizajnu médií tomu rozumieme najlepšie.

Na fakulte masmédií ti dáme priestor a podporíme tvoju prácu, takisto ti ale aj radi pomôžeme a naučíme klasické procesy a pomôžeme dosiahnuť tvoje ciele.

Študijné programy na Fakulte masmédií

K umeniu môžeš najviac „pričuchnúť“ už na bakalárskom stupni štúdia študijného programu Dizajn médií na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy. Počas štúdia sa stretneš s predmetmi ako dejiny výtvarného umenia, fotografia, dizajn, ale aj svetová a slovenská kinematografia. Naučíš sa realizovať zodpovedajúce profesionálne zručnosti z oblasti grafického, fotografického a audiovizuálneho dizajnu, a to aj prostredníctvom moderného technického zabezpečenia, ktoré budeš mať počas štúdia k dispozícii. Študenti si mimoriadne pochvaľujú aj možnosť rôznych partnerských stáží a získavania praktických zručností či už prostredníctvom programu Erasmus, alebo v spolupráci s rôznymi slovenskými médiami. Odbor Dizajn médií nie je len štartovacou čiarou pre budúcich pracovníkov v mediálnych agentúrach a iných masmediálnych vodách na pozícii grafikov či strihačov, ale aj pre nádejných a talentovaných umelcov, ktorí potrebujú svoj talent zvýrazniť kvalitnými vedomosťami a praktickými zručnosťami. V ponuke máme, samozrejme, aj nadväzujúce magisterské a doktorandské štúdium, ale aj rigorózne konanie

Poď študovať na PEVŠ!

William Gevorg Urban

<<< Späť